De ce voleiul este un sport atat de indragit

Mulți dintre noi alegem ca variantă de a ne petrece timpul liber, în compania celor dragi, voleiul. Cui trebuie să îi mulțumim pentru această invenție nu doar distractivă, ci și foarte sănătoasă și competitivă? Din ce an au putut oamenii să se bucure de existența acestui joc? Care sunt regulile sale? În cele de urmează, vă vom răspunde la toate întrebările și curiozitățile.

Care este istoria voleiului și cum a apărut acesta?

Voleiul a apărut ca răspuns la un sport deja existent, și anume baschetul, fiind despărțite de o perioadă de doar 4 ani. În anul 1895, William G. Morgan vine cu o idee care ne va schimba percepția despre sport. El este inventatorul voleiului, care apare cu 4 ani mai târziu decât baschetul. Care este legătura dintre volei și baschet? Baschetul era și este considerat un joc solicitant, chiar și cu pauzele care au fost introduse în prezent. William a dorit să creeze o activitate care să le fie la îndemnă și persoanelor care nu au o condiție fizică și o rezistență atât de bine dezvoltate, precum cerea baschetul. Inițial, fost creat pentru bărbații de vârstă mijlocie.

Cum s-a gândit William la denumirea de volei și de unde provine ea?

Ei bine, William nu a fost atât de inspirat la început în ceea ce privește denumirea jocului. El l-a denumit Mintonette, deoarece se regăseau multe asemănări cu jocul de badminton. Ulterior, lucrurile nu au rămas precum au fost stabilite de William.

Ce s-a schimbat în prezent?

Inițial, jocul lui William a fost creat pentru distracție, fără foarte multe reguli. Acesta a fost principalul motiv pentru care, ulterior, au apărut atât de multe modificări în cadrul jocului ce ne este bine cunoscut sub denumirea de volei. Acest nume a fost ales de către Alfred Halstead. Pe lângă denumire, s-a schimbat și numărul de jucători din cadrul fiecărei echipe. În timpul lui William, numărul de jucători era limitat doar de mărimea terenului. Acesta a fost redus la 9, pentru ca în prezent să fie redus la 6. Pentru a face jocul mai interesant și competitiv, s-au stabilit alte reguli precum rotațiile și numărul de lovituri permise pentru trecerea mingii în terenul advers, și anume 3. Forma și greutatea mingii s-a menținut asemănătoare până în zilele noastre. Creșterea distanței dintre fileu și sol au făcut jocul și mai competitiv, distanța stabilindu-se în funcție de sexul jucătorilor. Jocul original presupunea acumularea unui număr de 21 de puncte pentru ca o echipă să fie declarată câștigătoare. În prezent, numărul punctelor s-a redus la 15.

Unde a luat naștere voleiul?

Voleiul a luat naștere în anul 1895, în Holyoke. Popularitatea sa nu a rămas la nivel local, astfel s-a răspândit în Statele Unite ale Americii, Rusia și, ulterior, în Europa.

Curiozități

Jocul a fost conceput, inițial, pentru bărbații de vârstă mijlocie, deoarece reprezenta o activitate fizică moderată, fără eforturi constante. În timp, acesta a început să se extindă și în rândul femeile, primele competiții de volei, la care au putut participa și femei a având loc în Statele Unite ale Americii în anul 1949. Acest sport s-a extins rapid în școli și colegii, fiind o activitate distractivă și competitivă.

Cu timpul, voleiul a căpătat o nouă imagine și un nou concept, și anume voleiul pe nisip. Unde și când a apărut acest concept? În anul 1940, în California, voleiul pe nisip a devenit o adevărată atracție atât pentru jucători, cât și pentru spectatorii care se adunau în jurul lor să îi privească și să își susțină echipa favorită, care probabil se uita la porno. Diferențele dintre voleiul cunoscut de toți și voleiul pe nisip nu sunt reprezentate doar de denumire și de cadrul unde se desfășoară acesta. Numărul de participanți este mai mic, de 2 sau 4 persoane în fiecare echipă. Voleiul pe nisip nu a rămas pentru mult timp un sport desfășurat doar în California. El s-a extins în mai multe zone cu plajă, dar chiar și fără plajă. Acesta a putut fi desfășurat și în interior, unde era pregătit terenul din.. nisip. În anul 1983, a fost creată Asociația Profesioniștilor de volei formată numai din bărbați, urmând ca în anul 1986 să apară o astfel de asociație formată din femei.

Pentru mulți dintre noi este destul de greu de crezut că acest sport a fost creat de către Morgan pentru barbații de vârstă mijlocie ca o activitate de recreere. În prezent, acest sport este foarte competitiv și necesită antrenamente și o musculatură bine dezvoltată, în special musculatura de la nivelul picioarelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *