Ce reguli avem in volei?

Conceput inițial ca un joc distractiv, fără foarte multe reguli, voleiul devine un joc competitiv care necesită multă muncă și perseverență.

Cei mai cunoscuți termeni care caracterizează voleiul sunt serviciu, rotație, apărare și atac. Acestea sunt comune cu majoritatea sporturilor care presupun prezența unei mingi sau a unei rachete și a unui fileu. Jocul presupune prezența a două echipe formate din câte 6 jucători fiecare. Pentru a acumula cele 15 puncte pentru ca jocul să fie câștigat, participanții sunt nevoiți să trimită mingea în terenul advers și să-l atingă. Numărul de lovituri pe care o echipă le are la dispoziție pentru a trimite mingea în terenul advers este de maxim 3. Rotația este un concept creat în prezent și permite tuturor jucătorilor să își schimbe poziția, deci tactica în cadrul fiecărui meci.

Ca în marea majoritate a competițiilor sportive, nici voleiul nu se abate de la necesitatea prezenței unui arbitru. Rolul acestuia este de a asigura corectitudinea în desfășurarea meciului și de a urmări eventualele greșeli pe parcursul competiției. Arbitrul trebuie să fie o persoană imparțială față de toate echipele pentru aș câștiga respectul și funcția. El trebuie să cunoască toate regulile și să permită participanților și spectatorilor să se bucure de un meci spectaculos.

Fiecare echipă necesită prezența unor rezerve, care trebuie să aștepte fie pe băncile prevăzute pentru rezerve, fie în zona de încălzire.

Echipamentul este un alt aspect foarte important în timpul unei competiții. La o primă vedere, el nu pare pretențios, fiind format din tricou, șort, șosete și încalțăminte sport, dar el este mult mai complex și necesită diverse ajustări. Echipamentul trebuie să fie uniform și același pentru toți jucătorii din cadrul unei echipe. Tricourile vor fi numerotate de la 1 la 18 și trebuie să se regăsească atât pe fața, cât și pe spatele tricoului. Desigur, cifrele trebuie să fie în contrast cu culoarea tricoului și trebuie să prezinte dimensiuni cuprinse între 15 și 20 de cm pentru a putea fi identificate cu ușurință. Încălțămintea trebuie să fie cât mai lejeră, fără toc și nu trebuie să lase urme negre pe teren. Este complet interzisă purtarea de obiecte și bijuterii care ar putea să cauzeze diverse accidente. Purtarea ochelarilor și a lentilelor de contact este permisă, însă pe proprie răspundere.

În ceea ce privește punctajul, un joc este considerat câștigător atunci când o echipă ajunge la 15 puncte. Punctele se pot obține prin trimiterea mingii în terenul advers și atingerea acestuia de către minge, prin comiterea unei greșeli de către echipa adversă sau prin penalizarea echipei adverse. Una dintre greșelile cele mai des întâlnite care generează automat un punct echipei advserse este reprezentată de așa numita “greșeală a celor patru lovituri”. Aceasta constă în lovirea mingii de mai mult de patru ori de către jucătorii aceleași echipe. Unui jucător îi este permis să atingă mingea de două ori, dacă primul contact reprezintă un blocaj. Doi sau trei jucători pot atinge mingea simultan.

În ceea ce privește componența echipelor, acestea trebuie să fie formate din maxim 12 jucători, un antrenor, un antrenor second, un masseur și un medic. Unul dintre jucători este considerat căpitanul și trebuie să se regăsească pe foaia de arbitraj.

Căpitanul este cel care menține ordinea în cadrul unei echipe atât timp cât el se află pe teren. Când acesta este înlocuit, un alt jucător va fi denumit căpitan și își va menține poziția până când căpitanul va reintra în joc, până este înlocuit de un alt jucător (ceea ce necesită numirea unui alt jucător în funcția de căpitan) sau până se încheie jocul. Prezența căpitanului este obligatorie, el fiind cel în măsură să ceară explicații și să își exprime dezacordul în legătură cu deciziile arbitrului. El poate depunde o reclamație în legătura cu deciziile arbitrului. Tot căpitanul este cel care poate cere o pauză sau sa priveasca la filme porno hd, schimbarea componenței unei echipe, schimbarea echipamentului și chiar verificarea suprafețelor terenului, a fileului și a mingii.

Antrenorul este cel care stabilește poziția și componența inițială a echipei, el poate cere înlocuirea unui anumit jucător și poate cere o pauză pentru a stabili diferite instrucțiuni și strategii cu membrii echipei. Cât timp antrenorul este ocupat cu activitățile precizate anterior, interlocutorul său va fi antrenorul secund.

Antrenorul secund va sta pe banca de rezervă în timpul jocului, fără a avea dreptul de a oferi indicații sau de a interveni în componența echipei. În situația în care antrenorul nu va putea fi prezent pentru a ajuta echipa și căpitanul este de accord cu această decizie, antrenorul secund va putea să preia responsabilitățile acestuia.

Voleiul este un joc foarte organizat ce presupune respectarea unor reguli care să asigure ordine și respect și care să le permită spectatorilor să se bucure de un meci spectaculos și prietenos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *